Laxeerzout om de darmen schoon te krijgen

Iemand vroeg aan mij of ik bitterzout kende? Ik antwoordde dat ik daar nog nooit van gehoord had. Ik werd gelijk nieuwsgierig naar wat het is en wat het doet.
Bitterzout oftewel Engels zout of Epsomzout. De Scheikundige naam is Magnesiumsulfaat. Magnesiumsulfaat is het een magnesiumzout van zwavelzuur.

Wat doet het?

Bitterzout is voornamelijk bekend als laxeermiddel. Het wordt in de medische wereld gebruikt ter voorbereiding van medische onderzoeken bij darmklachten, waarbij de darmen helemaal leeg moeten zijn.
Tegenwoordig zie je Bitterzout vaak bij een detoxkuur omdat het aanbevolen wordt om vooraf de darmen goed te reinigen met bitterzout. Dit noemt men ontslakken. Bitterzout zorgt ervoor dat het water als een dunne oplossing door de darmen heen trekt en zo de darmen reinigen. Het weekt afzettingen op de darmwand los. Deze afzettingen worden afgevoerd en uitgescheiden.
Vroeger was Bitterzout een remedie tegen verschillende klachten zoals; vermoeidheid, insectenbeten, lichte zonnebrand, spierpijn, pijnlijke botten en gewrichten, eelt, ruwe voeten, gezichtsreiniger en slapeloosheid. Deze toepassingen waren allemaal voor de uitwendige mens. Maar bitterzout werd vroeger ook al gebruikt bij verstoppingen van de darmen.

Wat is de juiste methode om te gebruiken?

Bitterzout wordt opgelost in water. Hierdoor ontstaat een isotonische oplossing. Een isotonische oplossing is een oplossing waar het zout en waterbalans in onze cellen in het lichaam, even groot is. Deze zoutoplossing zorgt ervoor dat er geen vocht wordt onttrokken van de darmwand maar alleen doorspoelt.
Voor een kuur van de dunne darm heb je 1 volle dessertlepel (8-10gr) Bitterzout nodig. Los dit op in 250ml lauw water. De smaak is niet lekker maar je kan het aangenamer maken door bijvoorbeeld wat citroensap toe te voegen. Drink dit ’s ochtends meteen na het wakker worden of ’s avonds voor het slapen gaan. De rest van de dag eet je licht en proteïne rijk. Eventueel aanvullen met probiotica om de darmflora weer te herstellen.
Let wel op bij gebruik van medicijnen, supplementen en de anticonceptiepil. Het innemen van Bitterzout kan invloed hebben op de werking ervan. Bitterzout is af te raden bij Colitis ulcerosa (ontstekingen in de dikke darm) en coeliakie patiënten (gluten intolerantie). Het is raadzaam om Bitterzout nooit langer dan een week te gebruiken.

Vroeger was Bitterzout een remedie tegen verschillende klachten zoals; vermoeidheid, insectenbeten, lichte zonnebrand, spierpijn, pijnlijke botten en gewrichten, eelt, ruwe voeten, gezichtsreiniger en slapeloosheid.

Mijn ervaring?

Ik heb Bitterzout van Jacob Hooy gebruikt. Van huis uit is het een badzout maar kan ook oraal gebruikt worden. Ik heb de avond van te voren de oplossing gedronken. Het was zeker niet lekker maar wat citroensap of limonadesiroop doet wonderen. De volgende dag moest ik direct naar het toilet. Uiteindelijk  4 keer naar het toilet geweest. Het is absoluut pijnloos. In de middag weer begonnen met rustig eten. Een salade met wat tonijn. Als probiotica heb ik Advanced 40+ acidophilus van Solgar gebruikt. Ik heb gemerkt dat de druk en spanning in de buik afneemt. Ik heb sinds lange tijd zelfs weer aardbeien kunnen eten. Ik ga de kuur elke maand doen en hopelijk zullen mijn voedselintoleranties verminderen.

Ik wil Thorsten Meininger van de detoxacademy bedanken voor alle informatie over bitterzout.