Seventy One logo
Personal Training & Coaching

Core Stability

Wat is Core Stability?

Core Stability is de naam voor het versterken van de korsetspieren rondom de rug en buikspieren. Deze spieren worden ook wel de core of powerhouse spieren genoemd en zorgen voor een stevige basis waarop alle andere spieren hun functie optimaal kunnen uitvoeren bij bewegen. Door een specifiek trainingsschema wordt de core sterker gemaakt om blessures te voorkomen en sport-prestaties te verbeteren.

aq_block_3
aq_block_4

De Theorie

De core kan worden gezien als een cilinder van spieren rond de binnenkant van de buikspieren. Er zijn vier belangrijke spiergroepen, te weten;
• Transversus Abdominis
• Multifidis
• Ademhalingsspieren
• Bekkenbodemspieren
Voorafgaand aan iedere beweging van armen en/of benen spannen deze spiergroepen zich aan waardoor ze de wervelkolom in de meest stabiele positie brengen. Dat heeft een belangrijke functie: het middelpunt van het lichaam blijft solide en stevig tijdens bewegen zodat blessures kunnen worden voorkomen.
Bij recent onderzoek is gebleken dat bij mensen met lage rugklachten deze spieren niet of nauwelijks aanspannen voor een beweging. De wervelkolom raakt daardoor snel overbelast en is vatbaar voor blessures. Tijdens Core Stability worden deze core spieren getraind zich op het juiste moment aan te spannen.

Wanneer Core Stability?

Blessure preventie. Het sterk maken van de core is essentieel bij het voorkomen van alle vormen van blessures rondom de lage rug. Door de core te trainen werken de andere spieren in dit gebied -waaronder de hamstrings, bil-, buik- en rugspieren- beter met elkaar samen én ook efficiënter. De kans op blessures veroorzaakt door overbelasting van een afzonderlijke spiergroep wordt verkleind doordat de spiergroepen samenwerken en in balans zijn.
Revalidatie na een blessure. Core Stability is een waardevolle component in een revalidatie programma, zowel bij klachten van de lage rug als ook bij andere blessures zoals stijve hamstrings of schouderblessures. De core spieren geven stabiliteit aan de spieren die voor beweging zorgen. Daardoor is Core Stability bij uitstek geschikt bij revalidatie en wordt veelvuldig toegepast door fysiotherapeuten.
Verbetering van (sport)prestaties. Of je nu startende sporter bent of een professioneel sporter, Core Stability moet een onderdeel zijn van je training. Trainen van je core draagt bij aan verbeteren van je balans, kracht en uithoudingsvermogen.

aq_block_7
aq_block_8

Lianne

“Door de uitgebalanceerde en persoonsgerichte core stability trainingen van Patrick ben ik volledig van mijn lage rugpijn af ondanks de diagnose artrose. Ik ben sterker, soepeler en voel me weer fit. En minstens zo belangrijk; de trainingen zijn leuk!”