’s Ochtends hardlopen, een goed begin van de dag!

We kennen het wel.. Je hebt een voornemen om weer te beginnen met hardlopen. Je bent er helemaal klaar voor. Schema ligt klaar, schoenen zijn gekocht, kleding is weer up to date. Niks houdt je meer tegen om weer te beginnen. Althans? Ons drukke leven met werk, sociaal en privé kunnen een obstakel vormen. De eerste weken zet je nog de trainingen in je agenda. Dat houd je nog vol. Maar dan moet je overwerken, vrienden willen met je naar de kroeg en de kids hebben ook je aandacht nodig. Wat nu?

Ga je het opgeven of vindt je een andere oplossing? Peinzend op de fiets naar je werk probeer je oplossingen te bedenken. Dan zie je iemand hardlopen. Je begint gelijk te fantaseren hoe diegene zo vroeg kan lopen en hoe die het volhoudt. Je begint te twijfelen en alle beren op de weg komen te voorschijn.

Met de volgende tips ga je het volhouden:

Ga in het begin niet te vaak

Hoe is je biologische klok? Ben je een ochtendmens of ben je het actiefst in de avond. Bij de eerste zal het niet zo’n probleem geven. Die wordt wakker, trekt z’n hardloopkleding aan en gaat op pad. De tweede zal het een stuk moeilijker hebben. Die draait zich nog even om en vindt wel excuus om er niet uit hoeven.
Ga in het begin niet te vaak. Begin met 2x per week en loop in het weekend op je favoriete tijdstip. De beloning dat je de rest van de week wel wat langer in je bed kunt blijven liggen, maakt de dagen dat je vroeg gaat lopen minder dramatisch.

Zorg voor een goede voorbereiding

Als je ’s ochtends gaat lopen, zorg er dan voor dat je de avond ervoor vroeger naar bed gaat. Dan kom je geen slaap tekort en is het geen gevecht om uit je bed te komen.
Leg je kleren en schoenen de avond van tevoren klaar, zodat je snel de deur uit kan. Ga je een langere duurloop doen. Neem, voordat je gaat lopen, een eiwitshake en een glas warm water. Zo is je vochtbalans op peil en zorgt er ook voor dat je niet een hongergevoel hebt. Eventueel kun je voor onderweg een eiwitreep meenemen.

Geef niet te snel op

Het duurt even voordat je een ritme hebt gevonden. Je biologische klok blijft lang in z’n weerstand en om die te overwinnen duurt het zo 3 tot 4 weken om het verzet te verbreken. De aankomende periode is het perfecte moment om van vroeg lopen een gewoonte maken. Het is eerder licht, nog stil op de weg en niet zo koud.

Heb je nu echt moeite om je bed uit te komen, maak dan een afspraak met een hardloopmaatje of met een looptrainer. Als je weet dat je een afspraak hebt is de verleiding een stuk kleiner om te blijven liggen.

Denk aan de voordelen

Het belangrijkste voordeel is dat je je dag goed begint. Je geeft jezelf zo een zelfvertrouwen boost dat je de wereld aan kan. Je krijgt een dosis energie, waardoor je scherper op je werk bent. je verbranding is gelijk goed opgestart. Het is bijna meditatief om vroeg hard te lopen. Ik ervaar het mooiste tijdstip om te lopen als je de stad ziet ontwaken, de vogels hoort fluiten en de dauw nog aanwezig is.
Heb je nu echt moeite om je bed uit te komen, maak dan een afspraak met een hardloopmaatje of met een looptrainer. Als je weet dat je een afspraak hebt is de verleiding een stuk kleiner om te blijven liggen.
Hopelijk zijn alle beren op de weg nu verdwenen en kun je aan de slag. Het kan natuurlijk zijn dat je echt geen ochtendloper bent, maar probeer het eerst een aantal maanden voordat je een conclusie trekt.