Knieartose beter voorkomen dan genezen!

Zowel beginende als ervaren hardlopers vragen zich vaak af of de knieën de belasting van het hardlopen aankunnen. Een vaak gehoorde angst is dat hardlopen erg belastend is voor de knieën en dat deze geruïneerd worden met knieartrose als gevolg.

Waar komt dit idee vandaan?

Bij elke stap krijgt de knie wel tot 8x van je lichaamsgewicht aan belasting te verwerken. Hieruit kun je concluderen dat je kraakbeen extra zwaar moet werken om dit op te vangen. Uiteindelijk gaat het de strijd verliezen, met artrose tot gevolg.

Wat is artrose?

Artrose is een aandoening waarbij kraakbeen beschadigd wordt en het bot vervormd raakt. De wetenschap heeft het ontstaan van artrose nog niet helemaal in kaart gebracht maar wel bekend is dat overbelasting een grote rol speelt. Bij sommige sporten is er een verhoogde kans dat artrose kan opspelen. Vooral intensieve balsporten waar veel draaien en keren bij komt kijken (voetbal, tennis, hockey), zijn koploper in het bijdragen aan het ontwikkelen van artrose.

Hoe zit het met hardlopen?

Er zijn meerdere langetermijnstudies bekend die aantonen dat hardlopers geen verhoogd risico hebben op knieartrose. Bij deze studies waren overigens wel de knieën aan het begin van de loopcarrière gezond. Zelfs op hogere leeftijd en na het lopen van een marathon was er geen verhoogd risico. De lopers in deze studies bleken minder risico op artrose te hebben dan minder actieve mensen. Uit de studie kwam wel naar voren dat mensen met overgewicht, een risicofactor bij artrose, bij een toename van de BMI met 1 eenheid (bv van 26 naar 27) een verhoogde kans op artrose met 5% hebben.

Bij hardlopen heb je een vrij kort contacttijd met de grond. De krachten die op je gewrichten worden uitgeoefend tijdens de afgelegde afstand zijn vergelijkbaar met wandelen. Eigenlijk maakt het dus niet uit of je nu hardloopt of wandelt.

Waarom is lopen geen risico?

Lopen is een natuurlijke manier van bewegen; de knie is gemaakt om lineair voort te bewegen. Sporten als voetbal en hockey zijn aangeleerd en dus meer belastend. Bij hardlopen heb je een vrij korte contacttijd met de grond. De krachten die op je gewrichten worden uitgeoefend tijdens de afgelegde afstand zijn vergelijkbaar met wandelen. Eigenlijk maakt het dus niet uit of je nu hardloopt of wandelt. Het beschermde effect voor de knie is gebaseerd op de hypothese dat het cyclisch belasten van het kraakbeen de kraakbeencellen aanzet tot delen waardoor het wordt gerevitaliseerd.

Wat kan je er tegen doen?

Specifieke krachttraining kan je helpen in je strijd tegen artrose. De belangrijkste oefeningen zijn:

  • uitvalspassen
  • kniebuigingen
  • versterkende oefeningen voor de Quadriceps
  • versterkende oefeningen voor de adductor
  • Core stability oefeningen zoals de (zijwaartse) Plank en de superman
  • versterkende oefeningen voor de lage rug
  • versterkende oefeningen voor de buikspieren