Getsie de lente begint weer!!!

Iedereen kijkt graag uit naar het voorjaar, de zon geeft weer warmte en de natuur ontwaakt uit de winterslaap met jong groen aan bomen en struiken. Voor velen een heerlijk vooruitzicht, voor andere een kwelling. Heb je last van hooikoorts dan brengt dit jaargetijde een flinke balansverstoring in je lichaam. Rondvliegende pollen en stuifmeel en openspringende boomknoppen ontnemen je een buitenleven…April t/m juni is weer het begin van het allergieseizoen of te wel hooikoorts. Niezen, tranende ogen, jeuk, opgezwollen slijmvliezen zijn enkele voorbeelden van hooikoorts gerelateerde symptonen

Allergieën komen vaak voor. In Nederland heeft ongeveer 20-25% van de bevolking last van één of meerdere allergieën en heeft zo’n 15-20% van de bevolking hooikoortsklachten. Erfelijkheid speelt een grote rol: indien één van de ouders allergisch is, is de kans dat een kind dat ook is, ongeveer 30%. Zijn beide ouders allergisch, dan is deze kans ongeveer 70%.

Wat is een allergie?

Bij allergieën zoals hooikoorts, is er sprake van een ongewenste reactie van het immuunsysteem op een stof van buiten af. De stoffen waarop het lichaam reageert worden allergenen genoemd. Met sommige van deze allergenen komen wij in aanraking via de luchtwegen (inhalatie-allergenen), met andere via het voedsel (voedselallergenen) of via de huid (contactallergenen).

Wat zijn de gevolgen van een allergie?

Bij een allergische reactie reageert het immuunsysteem met een ontstekingsreactie. De symptomen van deze ontstekingsreactie kunnen zich uiten in de huid (eczeem, jeuk, zwelling), de luchtwegen (niezen, hoesten, benauwdheid, piepen) en de darmen (buikpijn, diarree, in ernstiger gevallen bloed en/of slijm bij de ontlasting). Ook de slijmvliezen van de ogen kunnen reageren, bijvoorbeeld bij hooikoorts en andere inhalatie-allergieën.

In het lichaam wordt op dat moment de stof histamine afgegeven. Hierdoor verwijden de bloedvaten, waardoor o.a. meer witte bloedcellen de plek van de ontsteking kunnen bereiken. Als gevolg hiervan zetten de weefsels op. Dit uit zich bijvoorbeeld in het zwellen van het neusslijm- vlies. Histamine is de stof die verantwoordelijk is voor de klachten die gepaard gaan met allergie: roodheid, zwelling en jeuk.

Dit is een manier om de ergste klachten te verminderen, maar het is beter om preventief te beginnen. Dit doe je voorafgaand aan het begin van het allergieseizoen. De maanden februari en maart zijn bij uitstek de goede maanden om preventief te beginnen je immuunsysteem te versterken.

Wat kun je er tegen doen?

Probeer te achterhalen waar je het meeste allergisch voor bent. Het makkelijkste is het om dat te vermijden. Wees voorzichtig met slijmvormende voedingsmiddelen zoals zuivel. Bij bloemen, grassen en stuifmeel is dat natuurlijk moeilijker. De periode dat je bloot staat aan deze stoffen zijn meestal wat langer van aard. Door middel van voedingssuppletie kun je zorgen dat het histamine minder heftig kan zijn. Ik heb goede ervaring met Quercetine en een verhoogde inname van vitamine C. Dit kun je in de piekperiode meerder keren per dag gebruiken. Quercetine is een bioflavonoide die een anti-histamine werking heeft. Quercetine is plantaardig en wordt vervaardigd uit de peulen van bonen. Bovendien vermindert het de aanmaak van ontstekingsbevorderende stoffen.
Dit is een manier om de ergste klachten te verminderen, maar het is beter om preventief te beginnen. Dit doe je voorafgaand aan het begin van het allergieseizoen. De maanden februari en maart zijn bij uitstek de goede maanden om preventief te beginnen je immuunsysteem te versterken. Dit kun je  doen door je rust te nemen, een goede vochtbalans op peil te houden en suiker te vermijden. Pas ook je voedingspatroon aan, versterk  je darmflora door middel van probiotica, gebruik  een multivitaminen en verhoog je vitamine C en D.  Maar je kan ook een shiatsutherapeut, acupuncturist of een natuurgeneeskundige bezoeken. Deze behandelingen zijn gericht op het versterken van je immuunsysteem en algemene welbevinden.