‘Ja gezellig, laten we weer eens afspreken! Maar ik kan pas over een maand.’
‘Een goed boek lezen? Daar heb ik alleen in mijn vakantie tijd voor.’
‘Sporten lijkt me ontspannend. Ik zou alleen niet weten wanneer dan.’

Word jij geleefd?

Het leven is gejaagd, er wordt zoveel van je gevraagd en er ‘moet’ ook zoveel, van een ander en van jezelf. Langdurig een agenda vol verplichtingen kan uiteindelijk stress veroorzaken. Op zich is stress een goede reactie op een kortstondige uitdaging. Maar zodra je jezelf voortdurend onmogelijke eisen en deadlines stelt die eigenlijk niet zijn te realiseren riskeer je chronische stress.

Waarom heb je geen tijd voor jezelf?

We willen effectief leven; in zo weinig mogelijk tijd zoveel mogelijk doen. We maken onrealistisch lange to-do-lists. In plaats van te ontspannen en te genieten, pushen we onze hersenen constant om aan te staan. En raken chronisch overbelast.
Het is belangrijk je te realiseren hoe essentieel het is om tijd voor jezelf te nemen om echt te kunnen ontspannen.

Hoe blijf je relaxed?

Dat wat je voedt en aandacht geeft groeit. Geef daarom aandacht aan dat wat voor jou belangrijk is; geluk, gezondheid, ontspanning. Maak hiervoor tijd vrij in je agenda en laat al het andere even voor wat het is.

De tips op een rijtje

  • Zet geluk in je agenda. Maak een lijstje van wat je echt gelukkig maakt; muziek, film, reizen, uit eten gaan, nieuwe dingen leren, samen zijn met de mensen die je liefhebt. Maak hier daadwerkelijk tijd voor vrij.
  • Maak meer tijd voor minder mensen. Plaats degene die er echt toe doen op de eerste plaats en zeg eens nee tegen de rest.
  • Schrap één wekelijkse taak, om mee te beginnen. Laat bijvoorbeeld eens iemand anders een etentje met vrienden regelen. Als je stap voor stap een aantal taken overlaat aan een ander, heb je uiteindelijk wat meer tijd en energie voor jezelf.
  • Maak tijd om te lummelen en af te dwalen. Dat is geen tijdverspilling, het laat je geest creatief zijn en het laadt je op.
  • Weet wanneer ja te zeggen en wanneer nee. Elke keer dat je ja zegt tegen iets waar je niet wild van wordt, roof je tijd en energie van dingen en mensen die ertoe doen. Zeg alleen ja als het de moeite waard is.

Kortom

Een nee voor de ander is een ja voor jezelf!