Het geluk van sporten

Je herkent kent het vast wel. Je bent druk op je werk, je staat in de file, de kids hebben toetsen op school en je moet ook nog naar de sportschool omdat je een afspraak met je trainer hebt. Het eerste wat je denkt is, ik ga mijn sportafspraak afbellen. Na overleg met het thuisfront besluit je toch maar om te gaan. Slecht humeurig en met de nodige excuses kom je op de sportschool. Na een uur High Intensity Training voel je weer herboren. Hoe kan dat vraag jezelf af?

10 oorzaken waarom je weer herboren voelt na een training

1 je komt jezelf tegen
Tijdens een training voel je hoe je lichaam er aan toe is. Ben je stram, voelen je spieren gespannen aan, raak je snel buiten adem of gaat alles vanzelf. Na de training ben je meer bewust over je lichaamshouding en ben je in staat om dit te corrigeren.
2 je wordt er nederig van
Kreunend, zwetend en puffend komen er tijdens het trainen oerkrachten vrij die je niet verwacht. Dus je kan lekker je ego loslaten en gewoon jezelf zijn. Door al dat afzien laat je alle negatieve energie eruit en laadt je jezelf op met nieuwe positieve energie. Doordat je lekkerder in je vel gaat zitten ga je anders naar mensen in je omgeving kijken. Empathie is gebaseerd op bewustzijn van je eigen gevoelens.
3 je wordt er blijer van
Degene die sporten weten het al, je humeur verbetert door sport. Door sporten komen stoffen zoals endorfine, dopamine en serotonine in verhoogde mate vrij. Hiervan worden je hersenen blij. Regelmatig intensief sporten maakt de kans op psychische klachten kleiner. Een half uur per dag draagt al bij aan een ontspannen levensstijl.

Ben je bewust met je training bezig dan kom je meer in het nu. Belangrijk is wel dat je niet laat afleiden door een televisiescherm of een keiharde beat in je oren. Voel wat je doet, hoe je ademhaling is, hoe de spieren zich aanspannen. Deze concentratie zorgt ervoor dat je zintuigen alert worden en je geest zich ledigt.

4 je gaat meer van je lichaam houden
Regelmatig sporten geeft ook meer zelfvertrouwen over je lichaam. En als je goed in je lichaam zit dan zorg je er ook goed voor. Let je meer op wat je eet en gaat op tijd naar bed.
5 je komt in het hier en nu
Ben je bewust met je training bezig dan kom je meer in het nu. Belangrijk is wel dat je niet laat afleiden door een televisiescherm of een keiharde beat in je oren. Voel wat je doet, hoe je ademhaling is, hoe de spieren zich aanspannen. Deze concentratie zorgt ervoor dat je zintuigen alert worden en je geest zich ledigt.
6 je krijgt er energie van
Inspanning geeft meer energie dan het kost. Een nacht slecht slapen, een jetlag of een kater zou je op de bank kunnen houden maar is het juist de reden om naar de sportschool te gaan om weer een energieboost te geven aan je lichaam.
7 je leert grenzen aangeven
Door training ga je fysiek een uitdaging aan. Je kan veel meer dan je dacht. Wanneer kun je echt niet meer, waar ligt de grens? Door sport wordt er constant een spiegel voor gehouden. Ga je echt tot het gaatje of blijf je aan de veilige kant. Wanneer je weet waar je grenzen liggen, versterkt dat je zelfvertrouwen.
8 je doorzettingsvermogen wordt groter
Door regelmatig te sporten, wordt het makkelijker om nieuwe uitdagingen zoals mediteren of een nieuwe studie aan te gaan. Jezelf fysiek inspannen zorgt ervoor dat je doorzettingsvermogen groeit. Je bent bereid om moeite te doen voor iets wat belangrijk voor je is. In welke fase van je leven ook bent, je moet altijd streven naar het maximale wat je op dat moment kan doen.
9 je wordt er wijzer van
Trainen is een groeiplaats van levenslessen. Onbewust neem je de invloeden van je training mee in je dagelijks leven. Of je nu voor een nieuwe baan gaat of een ruzie bijlegt. Je zal de kracht vinden om de situatie goed te beoordelen. In je leven ben jezelf constant aan het ontwikkelen. Als je iets nieuws begint zal er altijd een moment komen van reflectie en loslaten. Durf je dingen los te laten dan komen de antwoorden vanzelf.
10 je ontspant
Als je traint ervaar je eigenlijk een vorm van stress. Je hartslag gaat omhoog, je raakt buiten adem en de bekende endorfines komen los. Dit zijn dezelfde symptomen bij een stresssituatie. Alleen die is er niet dus je lichaam wordt weer rustig. Doordat trainen elke keer een valse stresssituatie geeft, zal je lichaam zich hier tegen wapenen. Je lichaam leert zichzelf beter en sneller te kalmeren. Sporten zorgt er ook voor dat je beter en dieper slaapt.

Mijn ervaring als ik een tijdje uit het ritme ben met trainen dat ik sneller aan het piekeren ben, meer junkfood eet en slechter slaap. Ik probeer altijd een inspanning te doen die ik op dat moment nodig heb. Soms is het een duurloop van 90min, soms een yogasessie maar vaak een circuit-training van 45 min waar ik zowel kracht als cardio afwisselend doe. Heb ik dat weer een tijdje gedaan dan merk ik dat ik weer beter slaap en beter gehumeurd de dag beleef.