Seventy One logo
Personal Training & Coaching
Focus on Results

Algemeen · Gezondheid · Voeding

Hoe spring je weer vitaal uit bed?

 

Er zijn van die geweldige dagen dat je makkelijk uit bed springt en energie voor tien hebt. Maar bij veel mensen komt het helaas ook vaak voor dat je jezelf uit bed moet sleuren, en dat je eerst een aantal bakken koffie nodig hebt om de dag aan te kunnen.

Slechte voeding, stress en inactiviteit zuigen ongemerkt de energie uit je lichaam. Wat kun je doen om je weer powerful en energiek te voelen?

Laat suiker voor wat het is
De suikerdip is je grootste vijand en laat je energie wegvloeien. Wanneer je veel zoetigheid eet, schiet je bloedsuikerspiegel eerst omhoog om vervolgens heel snel te dalen. Dit komt doordat de alvleesklier insuline afgeeft als reactie op een suikeraanval. Insuline laat je erg moe voelen. Vooral frisdranken, energiedrankjes en kant-en-klaarproducten zitten boordevol suikers.
Gebruik je regelmatig deze producten, dan kunnen – vanwege een overschot aan insuline – op den duur ontstekingen, een hormonale disbalans en zelfs chronische ziekten het gevolg zijn.
Het herstellen van de suikerbalans kost ontzettend veel energie. Eet daarom minder geraffineerde suikers zodat je gezonder en vitaler bent.

Vermijd teveel stress
Negatieve emoties zoals woede en angst veroorzaken een stressreactie die gericht is op vechten of vluchten. Ook al is er helemaal geen sprake van een dergelijke situatie, dan stimuleert de stressreactie toch de productie van de stresshormonen cortisol en adrenaline. Duurt de stressreactie te lang (denk daarbij aan langdurige werkstress, problemen in je privéleven of verandering van leefomstandigheden), dan kan dit gezondheidsproblemen opleveren. Zoals een verlaagde weerstand, vermoeidheid en lusteloosheid. Sporten stimuleert de productie van de gelukshormonen endorfine en serotonine. Deze helpen je te ontspannen en zorgen ervoor dat afvalstoffen worden afgevoerd zodat stress vermindert. Het gevolg? Een rustig zenuwstelsel, minder onrust en een blij powerful gevoel.

Neem af en toe een koude douche. Kou zorgt ervoor dat je je weerbaarder voelt. Als je een koude douche afwisselt met een warme, dan sterk je ook je bloedvaten en je hart. Begin warm en eindig altijd met een koude douche. Het bloed gaat sneller stromen, zuurstof en voedingstoffen worden sneller rondgepompt, en afvalstoffen worden sneller afgevoerd.

Structuur en rust
De huidige maatschappij vraagt veel van je. Maar als je leven op een gegeven moment alleen nog maar lijkt te bestaan uit rennen en vliegen en brandjes blussen, slurpt dat veel energie. Zorg daarom voor structuur en rust in je leven.
1. Maak een lijst met wat je allemaal moet doen. Noteer urgente dingen eerst en werk dan het lijstje naar belangrijkheid af. Dit geeft duidelijkheid en ruimte in je hoofd.
2. Plan je tijd ruim in, zodat je in alle rust je lijstje kan afwerken. Haast en tijdgebrek kosten energie.
3. Stel prioriteiten. Geef duidelijk je grenzen aan. Zodoende weet iedereen in je omgeving waar hij of zij aan toe is en durf jij beter vaker ‘nee’ te zeggen zonder meteen last te hebben van een schuldgevoel.
4. Alles in je uppie doen is lastig en niet nodig, dus vraag hulp. Vertel waar je mee zit, geef knelpunten aan en laat anderen jou helpen. Vrienden doen dat graag! Delegeer taken zodat je meer tijd overhoudt om je te focussen op jouw prioriteiten.

Nog meer krachtbronnen voor vitaliteit
5. Eet zoveel mogelijk biologisch en naar de seizoenen. Groente en fruit hebben dan optimaal kunnen profiteren van de natuur en smaken daardoor niet alleen beter, maar bevatten – doordat ze het hele proces van rijping hebben doorlopen – meer vitaminen en mineralen.
6. Neem af en toe een koude douche. Kou zorgt ervoor dat je je weerbaarder voelt. Als je een koude douche afwisselt met een warme, dan sterk je ook je bloedvaten en je hart. Begin warm en eindig altijd met een koude douche. Het bloed gaat sneller stromen, zuurstof en voedingstoffen worden sneller rondgepompt, en afvalstoffen worden sneller afgevoerd.
7. Begin met krachttraining. Sterke spieren geven kracht en versnellen je stofwisseling. Je lichaam kan meer aan en raakt dus minder snel uitgeput. Het heeft ook effect op je zelfvertrouwen. Doordat je meer spierspanning hebt in je lichaam durf je meer nieuwe dingen aan.
8. Mediteer vaker. Meditatie zorgt ervoor dat je aandacht in het hier en nu is en vermindert stress. Een betere focus vergroot je energie en je veerkracht.
9. Neem vaker een powernap! Onderschat de kracht van slapen niet. Een natuurlijk ritme met vaste tijden, een nachtrust van acht tot negen uur én een powernap zijn effectieve middelen om je vitaal te voelen. Wist je dat een powernap van twintig minuten je creativiteit, productiviteit en alertheid verhoogt? Bovendien verbetert een kort dutje je geheugen en reguleert het je stressniveau.
10. Geniet van de zon. Ga naar buiten en laat de de zon op je inwerken. Zonlicht geeft niet alleen je humeur een boost, maar stimuleert ook de aanmaak van het gelukshormoon serotonine en van het slaaphormoon melatonine waardoor je een beter natuurlijk slaapritme hebt.

Je zult snel effect merken als je een bepaalde patronen doorbreekt en als je (een aantal) bovengenoemde tips toepast. Wees niet te streng voor jezelf als het niet meteen lukt,! Houd vol en je zult zien dat je binnen no time vrolijk en energiek uit bed springt.

21 juni 2016 • #, #, #, #