Wat is de juiste manier voor een gezonder leven?

Dat we met z’n allen gezonder moeten eten, daar raken we steeds meer van overtuigd. Kranten, Glossy’s, Personal Trainers, voedingsspecialisten ze hebben het er de laatste tijd veel over wat er nu weer trending is in de wereld van eten, afvallen en gezond zijn. Diëten als de voedselzandloper, superfood of de hormoonfactor zijn daar een mooi voorbeeld van.  Zoveel keus maar wat werkt echt?

Belangrijk is om eerst je doel te kwalificeren. Wat wil je bereiken? Wil je een snelle verandering zien of wil je een andere levensstijl? Als je een snelle verandering wilt zien dan kan ik je gelijk uit die droom helpen. Dat gaat uiteindelijk niet lukken. Uit onderzoek is gebleken dat je na 5 jaar weer terug bij af bent of zelfs nog zwaarder.

Ik ben zelf van mening dat dieetprogramma’s niet werken. Ga voor een ander levenswijze. Het is veel belangrijker om eens goed naar jezelf te kijken. Als je jezelf goed in de spiegel aankijkt dan weet je wat je valkuilen zijn. Pak dus niet alleen je voedingspatronen aan maar ook je bewegingspatronen, je denkpatronen en je motivatie.

Wat betekenen deze patronen:

  • Voedingspatroon

Wat eet je? Hoeveel eet je? Eet je gezond? Biologisch? Vlees, vis, of vega? Wanneer eet je?
Maak voor jezelf een logboek waarin je bijhoudt wat je eet en hoeveel je eet. Doe dit gedurende een week. Nu kun je echt gaan analyseren waar je valkuillen ligt. Je zal zien dat je de patronen er gelijk uit haalt. Ontbijt je bijvoorbeeld niet dan zal je merken dat je volgende maaltijd onbewust groter is dan nodig. Eet je te weinig bij de lunch dan zal je zien dat rond 15uur de lekkere trek de bovenhand neemt.

Wil je een snelle verandering zien of wil je een andere levenswijze? Als je een snelle verandering wilt zien dan kan ik je gelijk uit die droom helpen. Dat gaat uiteindelijk niet lukken. Uit onderzoek is gebleken dat je na 5 jaar weer terug bij af bent of zelfs nog zwaarder.

Bewegingspatroon

Wat doe je nu aan beweging? Niet alleen de sportschool telt maar ook je fietstochtjes naar je werk en de wandelingen naar het winkelcentrum. Wat doe je in de sportschool? Kom je alleen voor de cardio of juist alleen voor de gewichten? Hier is niks mis mee maar een combinatie hiervan is effectiever. Zorg dus dat je meer afwisseling krijgt in je training. Train het hele lichaam inclusief cardio. Zorg er verder voor dat je je trainingsschema aanpast op je doelen. Bij krachttraining heb je juist koolhydraten nodig voor energie en concentratie. in dat geval is het verstandiger om wat meer de nadruk te leggen op Cardio.

Denkpatronen

Waarom eet je wat je eet? Waarom beweeg je? Wat maakt je onzeker? Wat heb je van huis uit meegekregen? Wat betekent voeding voor je? Dat zijn een aantal vragen die jezelf zou kunnen stellen om achterhalen wat een gezonde levensstijl voor je betekent. Een verandering van levensstijl is niet een sprint. Het is een marathon. Het betekent echt planmatig aan het werk en stapje voor stapje dichter bij je doel komen. Waar begin je en waar wil je naar toe? Wees je ervan bewust op dat het af en toe ook zwaar kan zijn. Je zal jezelf vaak tegen komen maar uiteindelijk zal je de finish dichter bij zien komen. Je zal eerder in het begin afhaken dan bij het einde!!!

Motivatie

Waarom wil je een verandering van je levensstijl? Merk je dat je niet meer mee kan met je kinderen? Ben je moe en lusteloos? Of speelt er een medisch probleem? Wat de reden ook is, het zal alleen slagen als je genoeg motivatie hebt om het vol te houden. Het allerbelangrijkste is dat je korte en lange termijn doelen opstelt. Door de korte doelen houd je motivatie aanwezig. Maak ze niet te concreet want dat kan weer demotiveren. Zorg dat je ook een goede ondersteuning hebt van thuis, vrienden en collega’s.