Een volledige yoga-routine

Iedereen heeft wel eens gehoord van de zonnegroet. Maar wat is het nu eigenlijk en waarvoor?

De zonnegroet is de bekendste yogaserie in de hatha yoga en poweryoga. In het sanskriet heet het Surya Namaskar. Surya is sanskriet voor zon en namaskar voor groet. Surya Namaskar kan ook vertaald worden als groet aan de zon, eerbiedige buiging voor de zon of zonnegebed.

De zonnegroet is oorspronkelijk een ochtendritueel, als opkomende zon die zijn energie aan de aarde komt brengen. Wanneer hij een kwartier lang achter elkaar wordt beoefend, zou de zonnegroet al een volledige yogaprogramma vormen. Bij de zonnegroet ligt de meeste nadruk op asana’s (lichamelijke oefeningen) en pranayama (ademhalingstechnieken) maar ook dharana(concentratie oefeningen) en dhyana (meditatieoefeningen) hebben hun waarde in de zonnegroet.

In nagenoeg alle yogaboeken worden de positieve uitwerkingen die de zonnegroet heeft op zowel lichaam als op geest geclaimd. De Radja van Aunch, Bala Sahid (1909-1947) was in zijn tijd de grote motor achter de verspreiding van de zonnegroet. Hij was ervan overtuigt dat de zonnegroet een gezonde uitwerking had op onder andere de strekking van de onderbuik die de spijsvertering versterkt, die daardoor eventuele verstoppingen zou oplossen, de ingewandsorganen zouden masseren dat stilstand van bloed in de onderbuik zou tegengaan, het spierstelsel van het gehele lichaam zou verbeteren en versterken van de heupspieren zou ervoor zorgen dat de organen op hun plaats blijven. Geestelijk zou een regelmatige beoefening van de zonnegroet een positieve uitwerking hebben bij overspannenheid, hartkloppingen en angst. Verder zou de zonnegroet een gunstige invloed hebben op een goede nachtrust en het geheugen.

Geestelijk zou een regelmatige beoefening van de zonnegroet een positieve uitwerking hebben bij overspannenheid, hartkloppingen en angst. Verder zou de zonnegroet een gunstige invloed hebben op een goede nachtrust en het geheugen.

De Uitvoering

Aan de basis van de zonnegroet liggen 12 yogastanden (asana’s) die in een dynamische volgorde worden uitgevoerd. De ademhaling bepaalt het tempo en duur van de asana. Concentratie en een actieve deelname van het bewustzijn is bij elke beweging van belang. De uitvoering gaat als volgt:

 

Volgorde Asana Sanskrit Ademhaling
1 en 12 bidhouding Prana Masana uitademing
2 en 11 intense armstrekking Hasta uttanasana inademing
3 en 10 vooroverstrekking Uttanasana uitademing
4 en 9 hagedisstoel Godhaptitham inademing
5 en 8 omlaagkijkende hond Adho mukha svanasana ademstop
6 achtledige groet Ashtanga namaskara uitademing
7 omhoogkijkende hond Urdhva mukha svanasana inademing

Dit is een basisvolgorde van de asana’s in de klassieke uitvoering van de zonnegroet. Er zijn verschillende variaties op de zonnegroet. In poweryoga zijn er bijvoorbeeld twee meer uitdagende variaties;  zonnegroet A en zonnegroet B. Wil je deze zonnegroet series uitproberen, adviseer ik je naar een gediplomeerde yogadocent te gaan om daar je goed te laten voorlichten.